Riistaruoka



Marskin majan hirvipaisti 

1 1/2 kg hirven paahtopaistia
2 - 4 dl luupaloja ja paistin kalvoja
2 dl sipuli- ja  porkkanaviipaleita
suolaa
valkopippuria
4 dl punaviiniä

Ruskista paisti ja kastikeainekset pannulla kasvisviipaleiden kanssa. Mausta paisti suolalla ja pippurilla. Kaada viini paistin päälle. Työnnä paistomittarin kärki  paistin keskiosaan. Kypsennä paisti 60- asteiseksi 100-asteisessa uunissa.  Arvioitu paistoaika on noin 1 1/2 tuntia. Kääri paisti folioon ja peitä paketti liinoilla. Keitä paistolientä kokoon hiljalleen 10 minuuttia ja siivilöi liemi.

Kastike

30 g voita
1/2 dl vehnäjauhoja
4 - 5 dl paisto- tai riistalientä
1/2 dl kermaa
1 rkl konjakkia

Sulata rasva kasarissa ja sekoita jauhot. Kypsennä seosta viitisen minuuttia ruskistamatta sitä. Lisää kiehuva liemi neljässä erässä koko ajan vispilällä tehokkaasti pohjaa myöten sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen viitisen minuuttia ja lisää kerma ja konjakki. Kiehauta kastike ja mausta tarvittaessa suolalla.
Tarjoa lisäkkeeksi  uunikasviksia, pariisinperunoita  ja karjalanpiirakoita.

Uunikasvikset

1/2 dl öljyä
30 g voita
1 1/2 l porkkana-, sipuli- ja lanttuviipaleita
2 dl riistalientä
suolaa

Sekoita kasvisviipaleet ja rasva uunivadissa. Anna kasvisten kuullottua 170-asteisessa uunissa  10 minuuttia. Valele päälle riistalientä ja hauduta kasvikset kypsiksi 150 asteessa.

Tämä ohje on kirjasta  "SUOMEN, KARJALAN JA  PETSAMON  RIISTARUOAT.